E. Žičkui padovanotas oligarchų akmuo

Jurga Klimaitė Netikėtos dovanos būsimo gimtadienio ir įkurtuvių proga sulaukė "Nuo... iki..." laidos žurnalistas Edvardas Žičkus. Parengęs reportažą apie stebuklingąjį žadeitą jis gavo skulptūrėlę iš šio ypatingo akmens.

 Žadeitas - vienas rečiausių akmenų, randamas tik trijose pasaulio vietose. Tai - nenuspėjamas, paslaptingas akmuo. Išsprogdinti žadeito luitų nevalia, mat šitaip sunaikintum nežinia kur glūdinčią šio akmens juvelyrinę gyslą. Reikia kantriai skaldyti po gabalėlį.
 Tačiau žadeitas - sunkiai suskaldomas. Jis pasiduoda tik stipresniems akmenims - deimantui, rubinui. Kita vertus, net ir toną akmens priskaldęs gali ypatingosios gyslos nerasti...
 Ši mistika - itin brangi. Antai "Christies" aukcione Niujorke iš 27 žadeito burbuliukų pagaminti karoliai buvo parduoti už 9,5 milijono JAV dolerių! Na, o kur brangi prekė - ten ir pasaulio turtingieji: šiuo metu žadeitu itin susidomėję Rusijos oligarchai.
 E.Žičkus rengė apie tai reportažą, lankėsi pirtyse, kuriose panaudoti žadeito akmenys. "Paliko nerealų įspūdį. Be visų kitų įdomių dalykų, ypatingos sandaros žadeitas turi dar ir gydomųjų savybių, gerai išvalo kvėpavimo takus", - pasakojo E.Žičkus.
 Žadeito gerbėjų jis sutiko ir Lietuvoje. Jų gretose buvo rokiškėno Viačeslavo Maslovo šeima, užvakar kaip reikiant nustebinusi žurnalistą prabangia dovana. "Man, vidutinių pajamų piliečiui, tai pakirto kojas", - sakė E.Žičkus. Rokiškėnai jam įteikė iš Honkongo parskraidintą žadeito skulptūrą su trim driežais, apsivijusiais akmenį.
 "Prieš Naujuosius metus ketinu įsikelti į naujus namus. Tai bus nuostabi dovana įkurtuvių proga", - džiaugėsi Edvardas spalio 21-ąją švęsiantis ir savo gimtadienį.


LT 2007.10.20