Rado kuo nustebinti Europą

Gabrielė Vasiliauskaitė


 UAB "Rokiškio pragiedruliai" pasišovė Europos rinką supažindinti su Rusijoje išgaunamu ir itin vertinamu brangiu akmeniu žadeitu. Rusai perka suvenyrus ir gaminius iš šio akmens, europiečiai domisi akmens naudojimu pirtyse.

 Pasak "Rokiškio pragiedrulių" (RP) vadovų, įmonė vienintelė Europos Sąjungoje turi žadeito platinimo teises ir nori šį akmenį išpopuliarinti Europoje. Rusijoje Vakarų Sajanų kalnuose išgaunamas brangus akmuo keliauja į Honkongą, įš ten parsiunčiami gaminiai eksportuojami į Rusiją.
 Viačeslavas Maslovas, RP administratorius, pasakoja VŽ, kad vakariečius, tarp jų ir lietuvius, norima pripratinti šiuos akmenis naudoti namų pirtyse.
 "Tačiau lietuviai dar neįperka šio akmens, tik vienas kitas. Galėtume akmens importuoti daugiau, bet nėra dar tokios paklausos. Rusijoje per mėnesį būtų galima išgauti iki 10 t šio akmens. Šiek tiek žadeito parduodame Latvijoje, šiuo metu juo itin domisi belgai, vokiečiai, suomiai. Juos labiausiai domina žadeito naudojimas pirtyse, nes jis labai naudingas sveikatai", - aiškina šio akmens pranašumus p. Maslovas.
 Pašnekovas sako kad europiečiams šis akmuo įdomus, kaip naujiena, nes apie jį anksčiau nebuvo girdėję, stambios firmos prašo jo gaminių.

Ieškojo landų


 "Šiuo akmeniu Rokiškyje prekiaujame, trečius metus. Galima sakyti, kad tai mano hobis, seniai juo domiuosi, apie šį brangų ir retą akmenį turiu sukaupęs nemažai žinių, žinau jo savybes. Nutariau jį įvežti į Lietuvą - gavau specialų leidimą. Būsimi klientai atsargiai žiūri į šį akmenį, tačiau duodame išmėginti ir jie būtinai grįžta", - sako RP atstovas.
 Ponas Maslovas pripažįsta, kad rasti šio akmens pirkėjų nėra lengva - nežinomiems dalykams dažniausiai žmonės abejingi.
 Pirtims neabejingus Šiaurės europiečius pašnekovas tikisi sudominti ir iš žadeito akmenų pirtimi.
 "Tokių saunų pasaulyje yra 4, nes jos itin brangios. Vieną tokią norime įrengti Rokiškio rajone. Kaimo turizmu užsiimanti bendrovė domisi tuo ir šiuo metu vedame derybas. Pirčiai reikėtų 20 t akmenų, tai atsieitų 120.000 - 140.000 Lt. Tačiau tai būtų puikus traukos taškas Rokiškio rajone", - neabejoja pašnekovas.