Pirties malonumams sustiprinti - mistinė akmens galia

Irma Laužikaitė

Pasekė protėvių patirtimi

 Vilnietis kompiuterininkas Ramūnas Račkauskas - aistringas pirtininkas.
 Kai prieš porą metų sodyboje netoli sostinės jis susirentė pirtį, akmenų nutarė ieškoti protėvių pavyzdžiu - vandenyje.
"Akmenis reikia rinkti pakrantėse, kur žiemą vanduo užšąla.
 Gamta taip patikrina akmenis, ar jie atlaikys temperatūrų skirtumus", - aiškino pirtininkas.
 Po kiek laiko pirtį jis nutarė patobulinti ir įsigijo parduotuvėse pirtims siūlomų vulkaninės kilmės akmenų.
 "Bet šie niekuo nesiskyrė nuo mano rankomis iš vandens ištrauktų akmenų", - dėstė R.Račkauskas.
 Tuomet nutarė išbandyti tai, ką girdėjo viena ausimi - pirtims tinkantį pusbrangakmenį žadeitą.
 "Pabandymui gavau porą mažų akmenų. To pakako, kad įsitikinčiau jų nauda", - tvirtino pirtininkas.
 Iš pradžių jis įsigijo keliolika kilogramų šių iš Sibiro Lietuvą pasiekusių akmenų. "Jų reikia bent tiek, kad pakaktų užpilti vandens kaušą", - paaiškino jis.
 Bet pokyčiai buvo tokie žymūs, jog po kiek laiko R.Račkauskas nepatingėjo pakeisti visų akmenų - tam jam prireikė aštuoniasdešimt kilogramų pusbrangių akmenų.
 Kodėl? "Visiškai kitoks garas, - tikino R.Račkauskas. - Dabar pakanka pirtį kaitinti kur kas mažiau - optimali temperatūra yra iki 60 laipsnių.
 Pirtyje nosies nespaudžia daug kam nemalonus drėgmės kvapas. Svarbiausia - nėra garų, o po patalpą pasklinda karščio banga. Ji trenkia ne į galvą, o į juosmenį".
 Pasakojimu, jog garai gali negraužti akių, žadeitu prekiaujančios bendrovės "Rokiškio pragiedruliai" vadovas Viačeslavas Maslovas ilgai nenorėjo tikėti.
 "Kai studijų metais vienas iš Sibiro kilęs vaikinas mums apie tai papasakojo, netikėjome. "Pasakos", - numojome ranka. Po keliolikos metų jis man pasiūlė prekiauti paslaptinguoju akmeniu. Išbandžiau ir akys pasidarė kvadratinės. Įsitikinau - iš tiesų pirtyje žadeitas nepamainomas: nekyla garų, o oras tampa gaivus, lengva kvėpuoti", - pasakojo V.Maslovas.

 

Išskiria silicio rūgštį

 Į Rokiškį žadeitas atkeliauja iš Sibiro. Šio pusbrangio akmens randama ir kituose pasaulio kampeliuose: Azijoje - Birmoje ir Japonijoje, Centrinėje Amerikoje, JAV - Kalifornijoje.
  Pietryčių Azijoje žadeitui priskiriamos mistinės galios. Senovės Kinijoje ir Japonijoje valdovai puošėsi juvelyriniais dirbiniais iš šio pusbrangakmenio, valgė iš jo pagamintų indų.
  Priešuždegimines ir nuskausminamąsias savybes galima paaiškinti tuo, kad žadeitas išskiria silicio rūgštį. "Kurortas jūsų namuose", - reklaminę frazę pažėrė V.Maslovas.

 

Tektų lašinti su pipete

 Žadeitas pasižymi mineralui neįprastu tąsumu, yra labai tamprus, o tvirtumu prilygsta deimantui.
 Akmuo tinka saunoms ir pirtims, nes gerai sugeria ir skleidžia šilumą, atsparus staigiems temperatūros pokyčiams.
 Žadeitas du kartus, o dažnai ir dar mažiau sugeria vandens nei kiti pirtyse naudojami akmenys. Tai reiškia, kad apipiltas vandeniu jis savo temperatūrą keičia pamažu.
 Pajusti poveikį galima ir su vienu akmeniu. Tik vandens užlašinti reikėtų su pipete. Jei lašai nukris ir ant kitų akmenų, nebus efekto.
 Galima plokščiais žadeito akmenimis dengti tik paviršių, o pagrindui dėti kitus akmenis. "Kai šiluma iš paprastų akmenų pereina per žadeitą, pasikeičia aromatas", - paaiškino V.Maslovas.
 "Mažiau valgysime dešros, bet žadeitą pirksime", - išdidžiai pareiškė vienas jo klientų, išbandžiusių neįprastą pirtį. Mat šis malonumas nėra pigus - kilogramas žadeito kainuoja 25 litus.

 

Lietuvos rytas 2007.03.21